5 tips inför ditt första OCR / Hinderbanalopp

Att anta utmaningen att springa en hinderbana är något som lockar allt fler. Kondition.se träningsexpert Annika Fredriksson ger här sina bästa tips till dig som tänkt springa ett s.k. OCR-lopp, och ger dig tipsen som får dig att övervinna rädslorna och ta dig genom alla banans hinder utan problem.

 

1. Välj skor anpassade för hinderbana

Att ge sig ut i terräng och lera med en vanlig löparsko fungerar, men det är inte optimalt. En vanlig löparsko suger oftast åt sig rikligt med vatten, vilket resulterar i tunga och klumpiga fötter. Välj istället en sko med en bra sula som ger optimalt grepp vid terränglöpningen. Det finns en uppsjö av olika mönster och storlekar på dobbar avsedda för att användas vid tävlingar som Toughest och Tough Viking. Några dyrare modeller sitter dessutom på funktionaliteter som inbyggda vattenkanaler som leder ut överflödigt vatten i skon, eller extragrepp på skons insida, för att enkelt kunna få grepp med skon vid klättring i rep.

2. Ska man ha handskar eller inte

En fråga som ofta kommer upp och som blivit allt mer omdiskuterad är huruvida handskar hjälper eller stjälper i syfte att få bättre grepp. Handskarna är oftast utformade i tunna material med räfflade och förstärkta insidor, och visst ger det en viss stabilitet och kan vara skönt när du ska lyfta tunga stockar eller crawla på marken. Problemen uppstår dock snabbt om handskarna blir blöta eller fuktiga, då kan det vara svårt att utföra vissa klätterövningar så som monkey bars. Vårt tips är att testa dig fram, se vad som passar dig bäst.

3. Lättorkat funktionsmaterial

Ett vanligt misstag är att klä sig i bomull t-shirt eller hoodie som snabbt kan bli ett avgörande misstag. Hur kul är det att springa runt i en tröja som aldrig torkar, och som dessutom tillför 1-2 hg extravikt? Se till att klä dig i funktionsmaterial som andas bra och torkar snabbt. Det finns en rad uppsjö av märken på marknaden, vi rekommenderar funktionsträningskläder från varumärkerna Skins, Under Armour och Reebok.

Comments

mood_bad
 • No comments yet.
 • chat
  Add a comment
  Kondition Sverige Logotyp Vit

  Kondition.se samlar alla Sveriges motionslopp och tävlingar inom löpning, cykel och triathlon. Hit vänder sig varje vecka tiotusentals besökare för att hitta sin nästa utmaning.

  Information

  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Arrangörsinfo
  • Annonsera

  © Kondition.se - Utvecklat av Digitona AB